Posted by on May 26, 2014 in Новини |

paragraph divider

Екипът и потребителите на Дневен център за деца и младежи с умствени увреждания към сдружение РАЛИЗ – БАЛИЗ за поредна година посрещат партньорите си от белгийската неправителствена организация „Диоген”. Тази година белгийските специалисти пристигнаха в България с шест лица с интелектуални затруднения . В рамките на 14 дни / 11 – 26 май 2014 г./по съвместен проект се проведоха работни ателиета, насочени към усвояване на нови умения, демонстриране на терапевтични техники, занимателни дейности, споделяне на опит между специалстите от двете еврпоейски държави.

paragraph divider

Идеите и работните ателиета , които се ръководиха и провеждха от екипа на Дневния център в Русе бяха свързани с българската традиция и обичаи . Младежите с увреждания от България и Белгия заедно разучваха и изработваха картата на България, приготвяха българско кисело мляко, шарена сол, баница, рисуваха върху керамични чинии български народни мотиви, изработваха свещи от пчелни основи, разучаваха български народни танци и песни, запознаха се с технологията за домашно приготвяне на розова вода от български рози, доставени директно от гр.Казанлък; докоснаха се до български народни носии и типични български народни инструменти.
Белгийските партньори представиха уроци по разучаване на езика на жестовете и принципа на подпомогната комуникация, демонстрираха техники за рисуване върху канава, въведоха ни тайните на релаксиращия масаж и белгийската национална кухня.
Съвместната инициатива имаше следните цели: да се създадат условия за равнопоставено общуване и човешки взаимоотношения между младите хора с интелектуални затруднения от двете европейски държави ; да изпитат удоволствие от ангажираността си със смислени занимания, които ще развият специфични умения, качества и индивидуална значимост; да създадем условия да се почувстват щастливи, подкрепени от хора, които ги обичат и ценят.

paragraph divider

paragraph divider

paragraph divider

paragraph divider

paragraph divider